О нама

AK ATINA OSNIVA GRUPA ISTOMIŠLJENIKA 1. AVGUSTA 2012 GODINE I TO

PROF. SRDJAN JOVANOVIĆ
PROF. ILIJA MIHAJLOVIĆ
PROF. MARINA JOVANOVIĆ

KLUB JE OSNOVAN PO UZORU NA DREVNU HELADU I BAŠTINI SVE VREDNOSTI HELENSKE KULTURE I ANTIČKOG DOBA.

OSNIVAČI KLUBA SU POKLONICI ANTIČKIH I MODERNIH OLIMPIJSKIH IGARA KOJE SU ODRŽAVANE U GRČKOJ I VREMENA KADA SU SLAVA I ČAST BILI IZNAD MATERIJALNIH DOBARA I MORAL KAO KRUNA SVIH VRLINA.

GRČKA MITOLOGIJA, ČIJI JE DEO VEZAN ZA OLIMPIJSKE IGRE, UGLAVNOM TAČAN OSTAVLJA SNAŽAN UTISAK NA MLADOG STUDENTA FAKULTETA FIZIČKE KULTURE SRDJAN JOVANOVIĆA, TIH RATNIH DEVEDESETIH GODINA, ALI SHVATA ZNAČAJ VANVREMENSKIH VREDNOSTI, IDEAL SLOBODE, ČASTI, HRABROSTI I PODVIGA TOGA DOBA KOJA VAŽE I DAN DANAS.

IDEAL STAROGRČKIH DRŽAVA, KOJIH JE BILO VIŠE I KOJE SU ČESTO BILE U ZAVAĐENIM PA, I RATNIM ODNOSIMA BILI SU NEKOLIKO PRINCIPA.
ONO ŠTO KRASI TO DRUŠTVO KRALJEVA, PESNIKA, ATLETA, UMETNIKA JE BILA NEODOLJIVA ŽELJA ZA NADMETANJEM I STALNA ŽELJA ZA USAVRŠAVANJEM I PRESTIŽOM.

UPRAVO DVE OSOBINE NAZVANE AGONISTIKA I ALEATORIKA, IMAJU KLJUČNU ULOGU U RAZVOJU GRČKOG DUHA KULTURE I DRŽAVE.
NO POĐIMO REDOM DA IH POJASNIMO ČITAOCIMA KOJI SE PRVI PUT SREĆU SA TOM TEMATIKOM. AGON BI SE MOGLO PROTUMAČITI KAO STRAST ZA BORBOM, NADMETANJEM, USHIĆENJE SAMIM ČINOM BORBE, BEZ OBZIRA NA ISHOD. ŽELJA ZA NADMAŠIVANJEM SOPSTVENIH MOGUĆNOSTI U CILJU NEKOG LIČNOG ILI DRŽAVNOG PODVIGA, NEKI VIDAN ČIN HEROJSTVA ZA OPŠTE DOBRO PROTKANOG VISOKIM MORALOM. ZATIM SVE VREMENSKA BORBA PROTIV ZLA U SEBI I DRUGIMA, I POBEDA DOBRA NAD ZLIM POSLE VEOMA TEŠKIH ZADATAKA. TO SE ODNOSI KAKO NA KRALJEVE, KOJI SU TEŽILI DA UČVRSTE SVOJU POZICIJU I VLAST U ODNOSU NA DRUGE POLISE – GRADOVE DRŽAVE, TAKO I NA ATLETE KOJI SU BILI IPAK SLUGE MIRA TOGA VREMENA.

SAMO NADMETANJE NA DREVNIM IGRAMA JE BILO OBAVEZNO PRAĆENO SVETI MESECOM MIRA, GDE SU NEPRIJATELJSTVA, MA KAKVA BILA PREKIDANA, I GDE SU STROGO KAŽNJAVANI SVAKI POKUŠAJI NEČASNIH RADNJI.

NA IGRAMA JE U TO VREME MOGAO NASTUPITI SAMO SLOBODNO ROĐENI GRK, DOK ROBOVI I STRANCI, PO SHVATANJU TOGA DOBA NISU BILI ZRELI I DOSTOJNI TAKMIČENJA, JER SE SMTRALO DA SU NEČASNI I DA SU VARVARI. TAKMIČARI SU SE SPREMALI 10 MESECI NA PLANINI, POD BUDNIM OKOM SUDIJA HELANODIKA, KOJI SU BIRANI IZ REDOVA NAJČASNIJIH PORODICA. NIKO KO JE IMAO MNOGO NOVCA NIJE MOGAO DA KUPI BILO KOJE ZVANJE, I TO JE BILA CAST IZNAD SVEGA NA PRVOM MESTU.

JEDNA ZANIMLJIVOST JE VEZANA ZA UČEŠĆE ŽENA NA IGRAMA, KOJE JE BILO STROGO ZABRANJENO I KAŽNAVANO BACANJEM U PROVALIJU GDE JE ČEKALA SIGURNA SMRT. SLUČAJ MAJKE JEDNOG OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA POD IMENOM FERINIKE, JER NAPRAVIO PRESEDAN I UŠAO U JAVNOST.

NAIME MAJKA SE PREODENULA U MUŠKU TUNIKU I ODEĆU I TAKO SE NEOPAŽENO PROVUKLA NA STADION. MEĐUTIM U TRENUCIMA POBEDE NJENOG SINA NA IGRAMA, ONA NIJE IZDRŽALA I POLETELA MU JE PRAVO U ZAGRLJAJ. KAKO TO OBIČNO BIVA TUNIKA JE ZAPELA ZA ŠILJAK OD KAMENA I POCEPALA I OTKRIVENO JE DA JE U PITANJU ŽENA. NAKON DUGOG I PAŽLJIVOGA VEĆANJA SUDIJA IPAK JE ODLUĆENO DA JE PUSTE ŽIVU, S OBZIROM NA POBEDU NJENOG SINA I DA JE NJEN MUŽ TAKODJE BIO OLIMPIJSKI ŠAMPION.

SLAVA TADAŠNJIH OLIMPIONIKA TJ. OLIMPIJSKIH ŠAMPIONA SE NIJE MOGLA POREDITI SA DANAŠNJOM. POBEDNICI SU DOBIJALI IMENA GRADOVA, NUĐENE SU IM ĆERKE KRALJEVA ZA ŽENE, KOVAN JE NOVAC SA NJIHOVIM LIKOM ITD.

NAKOH NJIHOVIH POBEDA TO INSPIRIŠE MNOGE PESNIKE, DA ISPEVAJU MNOGE ZANOSNE STIHOVE I MNOGE SKULPTORE I UMETNIKE DA IH OVEKOVEČE. ALI I TO U NADMETANJU KO ĆE LEPŠE, BOLJE I TAKO OPET U KRUG, ONI INSPIRISU KRALJEVE DRŽAVA I U TOME JE TAJ AGON IMAO POSEBAN ZNAČAJ ZA GRČKU.

ALEATORIKA JE TEŽNJA ZA KOCKOM, U SMISLU STAVLJANJA  SVE NA PROVERU ZARAD JEDNOG CILJA. RAT ZBOG JEDNE ŽENE JE OPEVAN U MITSKIM DELIMA SLEPOG PESNIKA HOMERA, I SLIĆNO TO JEST POSTOJI TEŽNJA DA SE SVE POSTIGNUTO STAVI NA PROVERU. VRLO ČESTO IZBIJA RAT IAKO SU ODNOSI IZMEĐU DRŽAVICA PRIVIDNO MIRNI, ZBOG NEKOG BANALNOG RAZLOGA KOJI NA DVORU DOBIJA SAVIM DRUGU DIMENZIJU.

ZNAČI TA TEŽNJA ZA BORBOM, NADMETANJEM, HEROJSTVOM, MORALOM, KAO I STALNA PAŽNJA DA SE OČUVA STEČENO IME PO SVAKU CENU PREDSTAVLJA NEŠTO ŠTO DUH TOG VREMENA PREDSTAVLJA